Kawa mielona czy rozpuszczalna?

28 lipca 2017, 12:17

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Pobudzający, kuszący aromat, niepowtarzalny smak sprawia, że „kawosze” jeszcze przed opuszczeniem łóżka marzą o kawie. Dla większości respondentów codzienna porcja kawy zaraz po przebudzeniu stanowi granicę pomiędzy dniem a nocą.

Do najpopularniejszych gatunków kawy pitnej należą Robusta i Arabika, choć większość konsumentów nie zastanawia się z jakich ziaren powstaje ulubiona marka kawy i nie ma pojęcia, co kryje się pod nazwami znanych producentów czarnego napoju. Ziarna kawy zanim trafią na sklepowe półki podlegają procesowi obróbki technologicznej, który to w znacznym stopniu decyduje o późniejszym smaku i intensywności uwodzącego aromatu, oraz sposobie przyrządzania kawy.

Kawa parzona „ fusiara”, „kawa po polsku”, „kawa po turecku” to najpopularniejsza do niedawna kawa, uważana przez wielu za niezdrową. Tymczasem kawa mielona jest znacznie zdrowsza od rozpuszczalnej, gdyż jest naturalna, nie posiada żadnych dodatków chemicznych, metali ciężkich.

Niestety natura wyposażyła ziarna kawy w substancje drażniące ścianki żołądka, dlatego w tym wypadku kluczowy dla naszego samopoczucia jest sposób przyrządzenia kawy.

  •  Kawa po turecku jest uważana za jedną z najbardziej szkodliwych, gdyż jest to gęsta zawiesina, mająca niewiele wspólnego z konsystencją napoju - ¾ kawy do ¼ wody, ponadto jest niezwykle mocna i nie można jej wypić za dużo.
  • Kawa po polsku podobnie jak turecka jest mocna, choć w tym wypadku proporcje są nie co inne - ¼ kawy do ¾ wody, nadal może podrażniać ścianki żołądka jednak w mniejszym stopniu. Jeśli więc wybieramy kawę parzoną to tylko z ekspresu przelewowego, która jest uważana za najzdrowszą pośród kaw

          Sekret tkwi w zmielonych ziarnach kawy - im krócej woda ma kontakt z nimi - tym mniej drażniących substancji dostaje się do napoju.

  • Kawa rozpuszczalna podbiła rynek jakiś czas temu, gdyż sposób jej przyrządzenia jest prosty i trwa krótko. Powstaje ona jednak z gorszych ziaren kawy, najczęściej tych, które nie nadawały się do produkcji kawy mielonej. Ponadto może zawierać nikiel, substancje zagęszczające, barwniki, czy aromaty. Dlatego jeśli wybieramy kawę rozpuszczalną to powinniśmy decydować się jedynie na wiodących producentów. W tym wypadku warto zapłacić więcej i mieć pewność, że pijemy kawę, a nie napój kawopodobny.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aliquid aut cupiditate deserunt dicta distinctio dolorum eos fugit id molestias nesciunt nobis quae quas qui quidem, repellendus reprehenderit sapiente temporibus unde.

Zaloguj się

Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Zarejestruj się