Co znajduje się w kawie?

13 grudnia 2017, 16:34

Sięgając po kolejną filiżankę kawy mało kto zastanawia się jakie właściwie substancje zawiera ziarno kawy i jaki mają wpływ na organizm? Powszechne uznaje się, że głównym składnikiem kawy jest kofeina, która ma za zadanie pobudzić organizm. Tymczasem kofeina to jedynie jeden z wielu elementów, składających się na ten niezwykle popularny napój.

Kawa to zbiór różnych substancji, które w połączeniu działają pobudzająco na organizm. Mają orzeźwić ciało i duszę, pomóc pokonać zmęczenie i zachować trzeźwość umysłu w trudnych chwilach. Przejdźmy zatem do analiz ziaren kawowca. Co znajduje się w filiżance kawy, którą tak wielu z nas spożywa każdego dnia?

  • Kofeina. Składnik, z którym przede wszystkim kojarzy nam się kawa. Kofeina ma stymulować organizm i tego typu działanie powinniśmy zaobserwować już około 30 minut po wypiciu „małej czarnej”. Ponadto kofeina poprawia pamięć krótkotrwałą, podnosi koncentrację, przyspiesza spalanie komórek tłuszczowych, ma działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, podwyższa tętnicze ciśnienie krwi. Co jeśli jednak filiżanka napoju działa na nas odwrotnie – czujemy się ospali? W 99 proc. oznacza to, że cierpimy na niedobór magnezu i potasu. Warto więc w tym przypadku dodać, że optymalne działanie kawy występuje po uzupełnieniu minerałów poprzez np. spożycie szklanki soku pomarańczowego.
  • Witamina PP
  • Związki lotne, czyli aromaty, których znacznie więcej możemy zaobserwować w kawie czarnej niż zielonej. Kawa nazywana mianem „zwietrzałej” to kawa w której utleniły się związki lotne
  • Białka, ulegające przemianie w procesie palenia kawy zamieniają się w składniki wonne
  • Węglowodany
  • Kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, palmitynowy, oleinowy, stearynowy, arachinowy, linolenowy i behenowy. Im niższa temperatura parzenia kawy tym mniej tłuszczy przedostaje się do naparu, również kawa z  ekspresu zawiera znacznie mniej tłuszczy aniżeli ta parzona w filiżance z fusami
  • Woda. Surowe ziarno kawy dobrej jakości powinno zawierać około 13 proc. wody. Jednak po wypaleniu pozostaje jedynie 1 proc.
  • 8. Kawa poddana procesowi palenia zawiera również kwasy organiczne: mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy, mające wpływ na smak kawy, nadające jej charakterystyczny kwaskowy smak
  • Witaminy z grupy B2, B3, B5, B6, witamina E oraz kwas foliowy
  • Minerały: wapń, potas, magnez i fosfor, nieco mniej żelaza, sodu, cynku, miedzi, kobaltu, manganu i chromu oraz śladowo fluor i jod
  • Polifenole, mające działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Im dłuższy proces wypalania kawy tym więcej polifenoli w kawie.

Jak widać kawa w rozsądnych ilościach ma działanie dobroczynne dla organizmu. A wszystko za sprawą wielu bardzo przydatnych dla nas składników, zawartych w tym popularnym napoju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aliquid aut cupiditate deserunt dicta distinctio dolorum eos fugit id molestias nesciunt nobis quae quas qui quidem, repellendus reprehenderit sapiente temporibus unde.

Zaloguj się

Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Zarejestruj się