Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producenci
Promocje
Bartscher Ekspres do kawy Contessa 1000
Bartscher Ekspres do kawy Contessa 1000
916,35 zł 779,00 zł
szt.
Cappuccino, espresso, czy latte?
Cappuccino, espresso, czy latte? Jakiej kawy napijesz się dziś w biurze?

Cappuccino, espresso, czy latte? Jakiej kawy napijesz się dziś w biurze?

Kawa to nieodłączny element biurowego życia o każdej porze dnia. Poranek można rozpocząć od espresso, na drugie śniadanie wypić latte macchiato, a biznesowe spotkanie spędzić w towarzystwie capuccino. Możliwości jest znacznie więcej. W tym wpisie rozszyfrowaliśmy kawowe menu.

Espresso – klasyczny smak i moc

Doskonale znana włoska propozycja kawy czarnej, uwielbiana na całym świecie. Parzona pod ciśnieniem w ekspresie lub kafetierze. Jej cechą charakterystyczną, oprócz esencjonalnego smaku, jest delikatna pianka zwana cremą. Stanowi bazę wielu kaw mlecznych. Do popularnych wariacji espresso należą:

 

  • Doppio – czyli podwójne espresso
  • Lungo
    Lungo (wł. „długo”) - charakteryzuje ją dłuższy czas parzenia i większa zawartość kofeiny niż w espresso.
  • Ristretto
    Z włoskiego restringere (dosł. „ograniczać”) - espresso na 1 łyk. Do jego zaparzenia używa się 2 razy mniej wody. Doskonała propozycja w czasie krótkiej przerwy w spotkaniu, lub też podczas wyjątkowo napiętego grafiku.
  • Espresso macchiato - Espresso „splamione” mlekiem. Mleko nadaje lekkiej słodyczy i łagodzi kawową gorycz. 

 

Cappuccino – wyśmienite espresso ze spienionym mlekiem

Kawa parzona na bazie espresso, z charakterystyczną gęstą kremową warstwą mlecznej pianki.  Podaje się ją w podgrzanych filiżankach, dlatego warto wyposażyć biuro w ekspres ze specjalną tacką grzewczą. Idealny wybór na spotkanie biznesowe.

Caffe Latte – więcej mleka niż w cappuccino

Espresso z dużą ilością ciepłego spienionego mleka i  warstwą lekkiej delikatnej pianki. Serwuje się w wysokich szklankach, a więc jeśli chcemy zachować kawowy savoir vivre, ekspres powinien posiadać regulację wysokości dyszy. Uwaga na zamawianie latte, podczas podróży służbowych do Włoch! Wyraźnie należy zaznaczyć, że chodzi o caffe latte, ponieważ samo latte, po włosku znaczy mleko. Jeśli odruchowo zamówimy latte, otrzymamy... szklankę mleka właśnie. Idealna do drugiego śniadania.

Latte macchiato  - charakterystyczne 3 warstwy

Gorące spienione mleko z porcją espresso lub espresso doppio, które układają się w 3 efektowne warstwy: na dole mleko, espresso pośrodku, mleczna pianka na górze. Latte macchiato podaje się w wysokich  przeźroczystych szklankach. Doskonała do słodkiej przekąski w czasie przerwy w pracy.

Caffe Mocha -  aromatyczna i rozgrzewająca kawa z czekoladą

Mocha to połączenie mocnego espresso i gorącej czekolady. W kawiarni serwuje się z dodatkiem bitej śmietany lub słodkiej posypki.

Americano – łagodniejsze espresso bez dodatku mleka

Jej powstanie zawdzięczamy amerykańskim żołnierzom, którzy stacjonowali we Włoszech w czasie II Wojny Światowej. Klasyczne espresso było dla nich zbyt intensywne, rozcieńczali je więc dodatkiem gorącej wody. Tej żołnierskiej techniki używa się do dziś. Co ciekawe, Amerykanie kawę espresso z dodatkiem wody w proporcjach 1-1 nazywają „italiano”.

Flat white - mleczna kawa bez pianki, w stylowej filiżance

Kolejna propozycja dla smakoszy kaw mlecznych. W tym wypadku mleko jest jedynie lekko spienione, i to właśnie odróżnia „płaską białą” od latte. Na jej powierzchni nie ma  warstwy pianki. Serwuje się ją w filiżankach, co również odróżnia ją od caffe latte.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl